Thursday, August 17, 2006

Caféliv

Var det länge sedan jag skrev om kaffe? Dâ fâr jag väl ta igen det nu....
Den här cafeterian i ett gathörn pâ Calle Larios är ett exempel pâ hur mina favoritcafé ser ut. Gott om plats men "mitt i vimlet" pâ en gâgata där man kan sitta länge och studera folk medan man avnjuter en god kopp kaffe. Lite längre upp pâ torget Plaza de La Constitución ligger ett annat café, där man sitter ute pâ gatan under sommarhalvâret och uppe pâ andra vâningen pâ vintern, med stora fönster och fin utsikt över torget. Där kan man beställa goda smâ pannkakor "tortitas" med sylt eller choklad och grädde.

Bakverken brukar annars inte vara särskilt goda pâ spanska cafeterior och konditorier. De traditionella barerna var mest ett tillhâll för män, som tog en kopp kaffe eller ett glas vin medan de diskuterade eller spelade domino. Kaffet var viktigt - det skulle vara kokhett, starkt och helst serveras i glas - men sällskapet var definitivt viktigare än maten och även miljön. En typisk miljö i en sâdan bar är väldigt bullrig:
en skranglig kaffemaskin som är ständigt igâng, precis som kaffekvarnen, klirrande glas och en TV pâ högsta volym för att överrösta samtalen.
Lysrör i taket, vars starka operationssalsljus hâller kackerlackorna borta.
Snabba och flinka kypare, som nästan slänger upp de smâ kaffefaten i rad pâ den lânga bardisken, och lägger upp smâ sockerpaket pâ varje, som en croupier delar ut kort.

Nu har damerna börjat ta över fler och fler ställen och det märks pâ inredningen. I min by har vi fâtt en nytt trevligt fik med ett andalusiskt patio och en liten springbrunn, där vi hemmafruar tar en kaffepaus medan barnen är i skolan.

Igâr var jag pâ besök hos en vän till mig som har Muffin Café, pâ en liten sidogata till huvudgatan Ricardo Soriano i Marbella. De bakar allt själva, vilket verkligen är ovanligt här. Inredningen är ocksâ helt anorlunda, med färger som gâr i blâgrönt, dämpad belysning och lugn och skön miljö.

Muffinsfat, spotlights och extrastora tekoppar pâ Muffin Café.

Jag, som flyttade frân Sverige innan lattetiden, har upptäckt hur goda blâbärsmuffins, brownies och morotskakor är. Pâ min tid hade de flesta fik rutiga gardiner, en kaffekanna pâ en platta och utbudet var mest klassiska mazariner, stela kanelbullar och vaniljhjärtan.

17 comments:

Pumita said...

Jag känner kaffedoften och hör klirret av glasen när jag läser det här. *suck* :)

Magnus W said...

OOOOOOH! ;D "Gott om plats men "mitt i vimlet" pâ en gâgata där man kan sitta länge och studera folk medan man avnjuter en god kopp kaffe."

Strike. Helt UNDERBART! Totalt underbar känsla. Finns faktiskt ngra sådana caféer i Sverige i Sthlm som jag hittat. Känslan av att man sitter mitt i ruset men ingen riktigt ser eller hör en. Bara sitta och studera folk är ju en superkul sysselsättning. På tåg och andra ställen med. Men caféer är väl bästa...!

Pumita said...

Vilka tänker du på då, Magnus W?

Anna Malaga said...

Magnus, jag vill ocksâ gärna ha tips pâ liknande cafeer i Stockholm.
Studera folk är hur kul som heslt. Flygplatser är det oslagbart bästa stället. Hm, jag fâr nog skriva ett inlägg om det...

Nadia said...

Jag borde nog sluta läsa din blogg för min spanienabstinens blir värre och värre för varje gång jag kikar in här :( saknar det så...
Fast jag håller med om att vi har godare bakverk på cafeer i Sverige men inte lika gott kaffe!

Anders said...

Men, å så roligt att läsa om Spanien och Málaga som jag har starka och glada minnen från. Har lagt dig bland favoriterna!

Pumita said...

Jag håller med dig Nadia, jag har blivit helt addikt. Och ja, bakverk är godare i Sverige!

Anna Malaga said...

Tack för det, Vilse pâ Värnhem. Malmö är inte fel det heller.

Jag tittade in pâ din blogg och fastnade för den här meningen:
"..Idag klockan halv åtta kom ungarna och färglade den gråa lägenheten med sin närvaro..."
Väldigt vackert, tycker jag.

Anna Malaga said...

Nadia och Puman - jag byter en cortado mot en pâse kanelbullar!
(Hemmagjorda, men gärna utan Nadias bananflugor)

Anonymous said...

Ser grymt harligt ut! Jag ar en kafejunkie sjalv (kaffejunkie ocksa, kanske ;) och alskar att testa fik nar jag ar ute och reser. Det har verkar onekligen harligt!

Hej forresten! Hittade hit via "pumans dotter" :)

Pumita said...

Anna, jag kan inte skryta med att jag är duktig på att baka så jag hoppas att Nadia gör en insats (vi vill ju desperat ha varsin cortado!). Min äppelkaka med mycket kanel på brukar ha rykande åtgång, men annars är det sämre på den fronten.

Anna Malaga said...

Linda - Hej själv och välkommen hit! Jag har tittat in pâ din fina blogg ocksâ, vad spännde med Japan!

Puman - OK för äppelkaka. Den är säkert godare än "tarta de manzana" ;-)

Magnus W said...

Jag är lite sen med att svara på det här så eventuellt missar alla mitt tips? Well. I så fall får väl det hamna i ett blogginlägg kanske?

Sandys på Söder precis utanför tunnelbaneuppgången från Slussen vid Götgatan. Det är min främsta. Där kan man slinka in, ta en kaffe, se alla gå förbi. Samma grej gäller 7-Eleven lite längre fram på Götgatan där. Det känns extremt anonymt men ändå kan man studera folket på ett bra sätt. Även om kaffet och fiket i sig inte är de bästa så är "placeringen" ganska bra.

Sen finns det säkert TUSEN fler. En restaurang jag var på andra gången idag i Sthlm som ligger på lite "bakgata" men ändå är ett SUPERTIPS om ni är i Sthlm är Bara Bistro Bar på Östgötagatan i närheten av Mosebacke Torg.

Men som sagt...de fiken var de jag främs tätnkte på. Men jag har varit på fler. De flesta är dock standardkaffeställen á la Waynes, Sandys eller 7-Eleven där man har barstolar och fönster som vätter ut mot gator där folk kastar sig förbi....

Pumita said...

Ett till ställe i Stockholm där det vimlar av folk är ju Kafferepet mittemot Åhléns City, den med Ferlin-statyn, ni vet. Satt där igår med en ljuvlig kaffedrink (espresso, vaniljglass och mjölk + lagom mycket syrup så att den inte var för söt + INGEN grädde på för det blir så läbbigt!) och tittade på alla som sprang förbi. Ja, de flesta gjorde faktiskt det, förutom turisterna, men de stackarna dras ju med i tempot också.

Pumita said...

Oj, glömde tacka Magnus för tipsen. Tack, tack!

Lars at Ejgde said...

Fråga om kaffe.

Jag som är en stor kaffedrickare vågar aldrig chansa utan tar alltid med mig kaffe hemifrån på mina resor.
Hur är kaffet man köper i affären i Spanien? Finns det någon motsvarighet till Gevalias mellanrost i butikerna.
Tilltugget bryr jag mig inte om men kaffesmaken får inte vara för annorlunda.
Lars

Anonymous said...

necesito el numero de este cafe el " muffin cafe" es muy importante porfavor !!!!! escribi me...
nygirl2005@hotmail.com