Monday, August 28, 2006

Bergen - känslan av frihet

Jag är uppvuxen i Skâne och har alltid fascinerats av berg. När jag läste Kemals Lât tistlarna brinna eller andra liknande böcker, tyckte jag det lät sâ lockande när nâgon "försvann upp i bergen". En värld jag inte lärde känna förrän jag flyttade hit.
När man besöker turistorter ser man ju bergen i bakgrunden, men har ingen aning om hur det egentligen ser ut där uppe. Och i ärlighetens namn är det lika bra att inte ta sig dit under de torra och heta somrarna. I slutet av maj skiftar de plötsligt färg och blir bruna, blommorna försvinner och hettan blir olidlig.
Vill man ha riktigt höga berg fâr man bege sig till Sierra Nevada i Granada, där de högsta topparna är snöklädda âret om. Själv är jag riktigt förälskad i Malagas bergomrâden. Där rör det sig mer om mjuka kullar, ibland avbrutna av skarpare och naket grâa berg.
Det underbara med bergen är känslan av frihet. Bara en halvtimmes väg frân den bullriga staden och myllret pâ solkusten, kan man njuta av total stillhet, tystnad och växt- och djurliv.Man kan vandra längs ensliga stigar utan att stöta pâ mer än nâgon fâraherde, som man växlar nâgra ord med. Matsäcken kan man äta i lugn och ro pâ nâgon väl vald utkiksplats.
Vinterhalvâret är som sagt den bästa tiden att njuta av landskapet. I oktober eller november, beroende pâ hur mycket det har regnat, börjar de lângsamt täckas av grönska efter den torra sommaren. I januari börjar de första blommorna slâ ut, och solen värmer riktigt skönt när det är fint väder.
De lägre kullarna, där man kan komma till med traktor för att plöja upp jorden, är täckta av olivodlingar. Högre upp, och pâ de brantaste sluttningarna, dit man bara kan komma till fots eller med âsna, växer mandelträd.
Vid kusten börjar mandelträden blomma redan i mitten av januari. Uppe i bergen fâr man vänta till februari-mars. Dâ fylls sluttningarna av smâ vita "moln" och en tung, honungslikande doft.

6 comments:

Anonymous said...

Fantastisk blandning av grönska och nästan stäpplandskap.

Inser att jag snart inte kan vara så okunnig som resenär utan måste bredda repertoaren till Spanien. :-)

Anonymous said...

Dina beskrivningar får mig verkligen att längta till Andalusien. Vi åker till Sierra Nevada till jul för att åka skidor,lide knäppt(som man säger i Malmö)säger mina vänner - att åka till Spanien för att åka skidor???, jag försöker säga att Spanien inte bara är "playa y cervezas"men det är svårt att övertyga. Hur ska man få människor att inte fastna i "de fördomar som finns om Spanien? har du några tips?? Serrano skinkan från Trevelez är fantastisk, bara att åka till den byn är värd allt illamående pga av vägarna dit!!

Anna Malaga said...

Andaluza - Tips: läsa här, kanske, hehe..
Eller visa fina kort och bjuda pâ serranoskinka (ja, den frân Trevélez är verklien god)
Nej, faktum är att inte bara svenskar utan alla nationaliteter (utom japaner)kommer hit för att det är solsäkert.
Kanske för att semestern är kort och man vill vara säker pâ att kunna bada varje dag, gâ ut varje kväll och komma hem utvilad? Det blir ju billigare ocksâ att stanna pâ samma ställe. Synd att de missar resten.
Vad kul med Sierra Nevada i jul!

Anonymous said...

Det är ganska otroligt att bergssluttningarna kan grönska och blomma, man kan inte tro det finns minsta gnutta liv när man ser dem om sommaren!

Anonymous said...

Jag ar visserligen inte fodd i Skane, och spenderade mina forsta 7 levnadsar langt norrut i forhallande till Skane, men efter att ha spenderat over 17 ar i landskapet kanner jag mig pa manga satt som en skaning. Jag ar pa manga satt fortjust i "platta Skane", men kanner ocksa igen mig starkt i dina beskrivningar.
Den senaste bergsexkursionen jag forsokte mig pa, att klattra upp till Mount Fujis topp, var dock en svar pars och inte speciellt mycket forknippad med lugn och ro ;). Att sitta pa toppen, blicka ut over ett boljande tacke av vita moln och se soluppgangen - DET var daremot tveklost en kansla av frihet :)

Anna Malaga said...

Sarachella - Napoli är verkligen kontrasternas stad. Jag har varit där tre gânger och upphör aldrig att förvânas över de vackra men förfallna husen och att folk alltid verkar ha en massa affärer pâ gâng i alla gathörn... För att inta tala om alla tvättlinor som hänger spända över de smala gränderna. (Fast där ligger min by inte lângt efter)

Helena - ja, det är en otrolig skillnad mellan vinter och sommar. Som himmel och helvete (nästan).

Linda - ja, jag sâg bilderna. Vilken annorlunda upplevelse att nästan behöva trängas när man klättrar, hehe..
Klättra är hemskt jobbigt, men man blir ändâ förvânad över hur fort det gâr, tycker jag.